1139 Budapest, Forgách u. 9/b.
+36 70 940 9339

Hogyan válasszuk ki a megfelelő éttermi széket?

A mindennapi életben egy megfelelő szék kiválasztását az otthonunkba könnyedén meg tudjuk oldani. Általában egy próba – mely során kiderül, hogy milyen kényelmes is az adott darab – elég hozzá. De sokszor dominál a meglátni és megszeretni elv is.

Azonban egy vendéglátóipari egység székeinek kiválasztása során sok más egyéb tényezőt is szem előtt kell tartanunk. Vegyük sorra őket.

A strapabíróság elsődleges szempont, hiszen ezek a darabok extra igénybevételnek vannak kitéve. Gondoljunk csak bele, hogy napi szinten hány vendég fordul meg nálunk, akik különböző adottságokkal rendelkeznek és ezeknek a székeknek bírniuk kell ezt a terhelést.

 A karfa kérdése. Itt is érdemes átgondolni, hogy milyen közönségre számítunk és ennek függvényében dönteni ebben a kérdésben. A karfa mindig egy plusz kényelmi funkció, de sokszor a hely rovására megy. Így ha a helytakarékosság fontos, akkor inkább mondjunk le róla. Egy nagy forgalmú vendéglátóipari egység esetén, ahol a helyek ’’pörögnek” és döntő a gyorsaság, hogy minél több vendéget lehessen kiszolgálni, szintén nem a legjobb megoldás. Ha viszont maradandó élményt szeretnénk nyújtani, egy helyet ahol a vendég otthonosan, kényelmesen és ráérősen el tudja tölteni az időt, akkor mindenképpen karfás székekben gondolkodjunk. Természetesen létezik vegyes megoldás is, amikor karfás és karfa nélküli székeket vegyesen helyezünk el egy asztal körül. Ezt viszont inkább csak szükségmegoldásként használjuk. Vegyük figyelembe, hogy akinek nem karfás szék jut, mindig kényelmetlenebbül fogja magát érezni az asztalnál, mint aki karfás székben ül.

 Az ülésmagasság. Nagyon fontos tényező, hogy mindig az asztalok magasságához igazítsuk a székeket. Bár általában az ülésmagasságokban nem sok eltérés mutatkozik, mégis az a pár centiméter differencia nagyon fontos lehet. Vásárlás során mindig próbáljuk ki a széket egy, a sajátunkkal azonos magasságú asztalnál. Ha a könyökünket felhelyezve az asztalra kényelmesnek érezzük, akkor találtuk meg a megfelelő darabot.

 A design. Bár ma már hazánkban is rengeteg bútor üzlet van, kevés helyen van lehetőség a kárpit, pác és egyéb tényezők megváltoztatására, egyedi elképzeléseink megvalósítása pedig meglehetősen korlátozott. Egy vendéglátóipari egység berendezése során keressünk fel szaküzleteket. Ezek kiválasztása során pedig legyen fontos szempont, hogy a fentieket tudják-e biztosítani. Vagyis ha a kínálat éppen nem tartalmazza azt a designt amit mi szeretnénk akkor be tudják-e nekünk szerezni. Ha pedig megtaláltuk az igazit, legyen lehetőség teljesen a személyes igényeinkre és elképzelésünkre szabni. Vagyis tudjunk kárpitot és akár pácszínt is választani. Természetesen minden üzlet kínálatában megtalálhatók a kész termékek is, amelynél ezekre nincs lehetőség. Viszont ezért cserébe egy költséghatékonyabb és gyorsabb megoldást kapunk.

 Az idő. Érdemes már a tervezett berendezés előtt legalább két hónappal elkezdeni a megfelelő székek keresését. Hisz amennyiben le kell gyártatni ezeket (egyedi kárpitozás vagy pác szín esetén), az általában akár 6-8 hetet is igénybe vehet.  Kellemetlen helyzet adódhat, ha csak az idő szűkössége miatt kell megalkudnunk egy késztermékkel az eredeti elképzelés helyett.

 Tudatos tervezés. Mindenképpen gondoljunk a jövőre. Vegyük számításba, hogy később tervezünk-e esetleg még bővítést. Ha igen, a legjobb, ha már most bútor családokban gondolkozunk, vagyis olyan székekben, melyekből létezik karfás és karfa nélküli verzió, bárszék, kárpitozott vagy fa ülőfelületes. Ezek közül is azokat részesítsük előnyben, amelyek régi, jól bevált darabok és több év múltán is be tudjuk őket szerezni.

 

2014-12-02